Smrt před branami - Sabaa Tahir

Nakladatelství: Host
Počet stran: 479
Žánr: Fantasy

Smrt před branami je třetí díl tetralogie Jiskra v popelu. Tato série se řadí mezi mé nejoblíbenější a každým dílem jí mám radši, a radši. Ani Smrt před branami totiž nezaostává za předchozími dvěma díly.
Příběh je vyprávěn z pohledu tří postav: Layi ze Serry, Heleny alias Krkavce, a Eliase Veturia. Objevují se tam tedy tři dějové linky, které se párkrát prolínají.


Obálka je nádherná, stejně jako u předchozích dílů. Uvnitř na vazbě je mapa Antia a Navia, což jsou dvě z měst, ve kterých se odehrává dost podstatná část děje. Příběh je rozdělen na pět částí, které jsou jednoduše, ale přesto pěkně od sebe graficky odděleny. Kapitoly jsou číslovány římskými číslicemi, což se většinou jen tak nevidí.

Postavy jsou skvěle vykresleny v celé sérii. Všechny hlavní postavy mě chytily za srdce a s napětím jsem sledovala jejich příběh.
Laya je učenka, která se snaží všechny ostatní učence zachránit před Impériem, který je chce naopak zničit. Jenže teď už má mnohem těžší úkol, a to zastavit temné síly, jinak by jí byl učenecký odboj k ničemu, protože by došlo k jejich zániku. Je tvrdohlavá, ale taky velice houževnatá. Teprve pořádně objevuje svojí sílu a zvyká si na ní.
Helena je zatvrzelá předchozími událostmi, které si musela vytrpět. Má za úkol chránit císaře Markuse a s ním i její sestru, což znamená, že se potřebuje zbavit velitelky Keris Veturie. Jenže ta je tak krutá a vychytralá, že je vždy o krok napřed.
Elias Veturius hledá své místo a hlavně svou sílu. Má velmi důležitý úkol, který se mu díky okolnostem nedaří plnit. A to může mít svoje následky.

Nemůžu si pomoct, ale můj kocour mi popisem připomíná Layu - černé vlasy a zlaté oči.

Děj příběhu odsýpá, je hodně akční a jednoduše se tam pořád něco děje. Kniha obsahuje neskutečné množství dobře napsaných zvratů. Každá kapitola většinou končí nějakým tímhle zvratem nebo událostí/či odkrytím faktu, který čtenář absolutně nečeká. To je přesně ten důvod, proč vás to bude nudit číst dál a dál, až nakonec zjistíte, že jste zhltli sto stran jako nic. O to víc je tento jev zmnožen tím, že se pravidelně střídají kapitoly jednotlivých postav. Tím pádem musíte přečíst dvě kapitoly než zjistíte, co se stalo té první postavě. A o tohle není nouze ani v jedné ze tří dějových linií.

Co se mi hodně líbilo, byl magický svět, který v tomto díle dostal své místo. V prvním díle není magie a nadpřirozeno snad žádné, ve druhém díle se pomalu vyskytuje jako něco nevysvětlitelného, a zde ve třetím už tvoří důležitou linku, která se proplétá všemi příběhy, a se kterou nás kniha pomalu, ale jistě pečlivě seznamuje.
S tím souvisejí i nadpřirozené postavy, které se zde vyskytují. Tady totiž budete číst o džinech, ífritech, ghůlech a jim podobných tajemných ,,tvorech", které mi přijdou velmi originální.

Co o této sérii ještě musím říct, je to, že je to velmi temná a drsná fantasy. Tady to nejsou žádné třpytivé jiskry, roztomilá kouzla, veselí duchové a tak dále. Tohle je svět plný nespravedlnosti a krutosti. Svět, kde všichni bojují o svůj život, kde padne stovky až tisíce životů. Je to svět plný podlosti, podrazáctví, machinací, drsných okamžiků. A přesně tohle na mě působí hrozně realistickým dojmem, a dle mého názoru to posiluje tuto sérii.
Romantické linky zde proto nemají své místo. A ty, které tam jsou naznačeny, jsou zadupány do písku. Alespoň prozatím.

Celou sérii za sebe jedině doporučuji, a to každému milovníkovi fantasy a všem, komu nevadí drsnější styl příběhů.

Teď už jen čekat na ten závěrečný čtvrtý díl.

Hodnocení: 100%































































































Komentáře

Oblíbené příspěvky